Bruidstaart met marsepein, frambozen en witte chocola

De beste wensen! Dat 2012 maar een mooi jaar mag worden, vol culinaire hoogtepunten en heel veel kookplezier! Ik begin het nieuwe jaar op deze kookblog met een bijzonder recept. Een recept dat je misschien niet direct onder de naam PastaOfzo.nl zou verwachten 🙂 Maar wel een overheerlijk en bijzonder feestelijk recept. Namelijk DE klassieke bruidstaart, met frambozen, witte chocola en een goede laag marsepein, versierd met marsepeinen roosjes en vanillebotercrème. Voor een mierzoete bruiloft! Uitgeprobeerd en opgeschreven door Marije. En geproefd door mij 🙂

Let op, koop altijd rolmarsepein voor het marsepeinen van taart, die kan tegen het kneden en rollen zonder dat hij in kwaliteit achteruit gaat. Marsepein kun je o.a. kopen in specialistische taartenwinkels in grote steden, of op www.deleukstetaartenshop.nl.

 

Bruidstaart met marsepein, witte chocola en frambozen
Bruidstaart met marsepein, witte chocola en frambozen

 

Wat heb je nodig voor bruidstaart met marsepein?

Cake

Ingrediënten voor de cake:

  • 300 gram roomboter
  • 300 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram bloem en 50 gram maïzena
  • 6 eieren
  • 250 gram bevroren frambozen
  • 300 gram witte chocolade in stukjes (niet te klein)
  • ½ zakje bakpoeder
  • Snufje zout
  • Ronde bakvorm (26 of 28 cm doorsnee), ingevet en met bakpapier op de bodem

Botercrème

Ingrediënten voor de botercrème:

  • 150 gram zoutloze roomboter (op kamertemperatuur)
  • 300 gram poedersuiker
  • Vanille-extract

Decoratie (marsepein en ‘lijm’)

Ingrediënten voor de decoratie:

  • 1 kg witte marsepein voor het bekleden
  • Stukje extra marsepein voor roosjes en blaadjes (zelf te maken, zie hieronder)
  • 1/3 kopje suiker
  • ¼ kopje water
  • ¼ kopje citroen
  • 1 eetl maïzena

Hoe maak je de bruidstaart met marsepein?

1. Het maken van de cake

Verwarm de oven voor op 160 graden. Mix de boter en suiker tot een romige massa. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elk ei 2 minuten door. Mix aan het eind nog 5 minuten door. Zeef bakmeel, maïzena, bakpoeder en zout over het beslag en schep het beslag door tot het net vermengd is (hoe langer je roert, hoe minder luchtig de cake wordt). Meng de frambozen met een eetlepel maïzena en zeef vervolgens de overtollige maïzena eruit. Roer de frambozen en witte chocolade door het beslag. Doe het deeg in de vorm en bak de cake 60 a 70 minuten. Open de oven het eerste halfuur niet. Test met een prikker aan het eind van de baktijd of de cake van binnen gaar is. Als de prikker droog uit de cake komt, is hij gaar. Plakt er deeg aan de prikker, dan moet hij nog even.

2. Het maken van de botercrème

Als de cake klaar is, kun je de botercrème maken. Die gebruik je later voor het versieren van de taart (zie stap 3). Doe de gezeefde poedersuiker en de in stukken gesneden boter in de mixbak of in een beslagkom en drapeer hier een theedoek omheen zodat t wat minder stuift. Zachtjes de mixer aanzetten totdat de ingrediënten vermengd zijn en dan op hoge snelheid voor 2 a 3 minuten verder mixen. Vanille-extract naar smaak toevoegen en nog een minuutje doormixen.

3. Het marsepeinen en versieren van de taart!

Als de cake afgekoeld is, kun je ‘m gaan bekleden met marsepein. Het leukste deel van je kookavontuur 🙂 Om marsepein goed op een taart vast te krijgen heb je piping jelly (‘lijm’) nodig. Dit kun je zelf eenvoudig zelf maken: Meng 1 eetlepel maïzena en 1/3 kopje suiker in een steelpannetje, roer er ¼ kopje citroensap door en een paar eetlepels water. Verhit dit mengsel onder continu roeren op een laag vuur. Voeg indien nodig nog wat eetlepels water toe totdat alles is opgelost. Het mengsel zal plotseling beginnen te stollen, roer dan nog een paar seconden door en het is klaar. Enigszins laten afkoelen voor gebruik.

Smeer op een taartplateau piping jelly om te voorkomen dat de cake gaat glijden. Leg de cake erop en bekleedt deze met marsepein. Dit vond ik een goed filmpje daarvoor: http://www.videojug.com/film/how-to-marzipan-a-cake

Je hebt ongeveer 1 kg nodig van de witte marsepein waarmee je de taart bekleedt. Omdat je botercrème hebt waarmee je de basis kunt camoufleren hoef je je niet druk te maken voor kleine foutjes aan de onderkant. Vergeet niet de piping jelly op de marsepein te smeren voordat je deze over de taart drapeert.

Versier de taart met je botercrème en eventueel marsepeinen roosjes en blaadjes. Marsepeinen roosjes zijn heel eenvoudig te maken. Dit filmpje helpt al: http://www.youtube.com/watch?v=G4G9znyhNwM Maar uitsteekvormpjes heb je eigenlijk niet nodig, gewoon de blaadjes met de vingers in model brengen voordat je ze om de bloemknop vouwt. Een logo uit marsepein snijden, of de beginletters van het bruidspaar kan natuurlijk ook! Strooi eventueel nog wat poedersuiker over de taart tussen de decoraties door.

Maak de taart niet te lang van te voren, want dan droogt de marsepein uit, liefst niet meer dan 12 uur van te voren!

Zelf vond ik het wel handig om een proef-taart te bakken, want de dag voor de bruiloft wil je natuurlijk niet dat er van alles fout gaat. Familie, vrienden of collega’s zijn altijd heel behulpzaam als er bruidstaart opgegeten moet worden 🙂

Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment