Recept voor hartige taart met quinoa

Begin dit jaar at ik voor het eerst in m’n leven quinoa. Ergens op een Boliviaanse hoogvlakte, tussen de lama’s. Vanavond was mijn tweede kennismaking met deze graansoort, die ook wel ‘rijst van de Inca’s’ wordt genoemd. Dit keer gewoon thuis gekookt en verwerkt in een zelfbedachte hartige taart. Want, in een hartige taart kun je alles stoppen, dus ook quinoa.  De taart smaakte zo goed dat het recept wel een plekje op deze site verdient.
Quinoataart

Wat gaat er in de hartige taart met quinoa?

  • 6 tot 8 plakjes bladerdeeg
  • bakje oesterzwammen
  • 1/2 bakje champignons
  • 1 prei
  • 5 plakjes (been)ham
  • 1/2 zakje geraspte oude kaas
  • 1 kopje quinoa (o.a. te koop bij de reformwinkel)
  • 3 eieren
  • 200 ml slagroom of kookroom
  • zout, peper, peterselie
  • springvorm van 24-26 cm

Hoe maak je de hartige taart met quinoa?

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in met olie of boter. Leg de plakjes bladerdeeg op het aanrecht en laat ze ontdooien. Doe 1 kopje quinoa en 1,5 kopje water in een pan, breng het aan de kook en laat het ongeveer een kwartier zacht koken totdat de quinoa al het vocht heeft opgenomen. Als het droge korreltjes zijn geworden, is het goed en kan het vuur uit.

Snij intussen de champignons en oesterzwammen in stukjes en bak ze in olijfolie. Snij de prei in ringetjes en bak die mee. Bak tot alles gaar is en laat vooral het vocht goed verdampen, anders stort uiteindelijk je taart in elkaar.

Bekleed je ingevette springvorm met de ontdooide plakjes bladerdeeg. Schep de gare quinoa uit de pan op de bodem van je taart. Daarop leg je de plakjes (been)ham. Klop dan de eieren los in een beslagkom en meng de room erdoorheen. Voeg zout, peper, peterselie (en evt andere kruiden) toe aan het mengsel. Roer het paddenstoel/prei-mengsel en 1/4 zakje kaas door het eiermengsel.

Schenk het mengsel in je taart, bovenop de quinoa. Strooi 1/4 zakje kaas over de bovenkant en zet de taart in de oven. Bak 30 a 40 minuten op 200 graden, tot de taart gaar is. Prik in de taart om de zien of hij goed is. Als de binnenkant nog nat is, dan moet ie nog even. Dreigt de bovenkant te verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is? Zet de taart dan lager in de oven en leg aluminiumfolie over de bovenkant.

Share This Post:

Nicolette

1 COMMENT

  1. Keukens Duitsland 15 september - 2011 Reply

    Dat wordt smullen.

Leave A Comment