Recept voor pepernoten

Het is alweer eind november dus de schappen liggen vol met Sinterklaaslekkernijen. Ik zwicht dan ook telkens weer voor al dat lekkers als ik in de supermarkt kom. Pepernoten, schuimpjes, marsepein, het ligt allemaal opeens in m’n mandje. Nou is een zak pepernoten zo gekocht, maar veel leuker is natuurlijk om ze zelf te maken! Vooral wanneer je het samen doet. Ik bak zelf al jaren pepernoten met vriendin Pien. We sluiten onsĀ 1 keer per jaar op in de keuken om een grote bak pepernoten te bakken. Liefst tijdens de intocht van Sinterklaas. Deze leuke traditie kan ik iedereen aanbevelen, dus daarom geef ik ons recept hier prijs. Het is niet moeilijk, heel lekker en sowieso een leuke bezigheid.

Pepernoten
Pepernoten

Wat heb je nodig voor pepernoten?

Voor ongeveer 50 pepernoten heb je nodig:

  • 150 g roomboter
  • 125 g bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 250 g zelfrijzend bakmeel

Hoe maak je pepernoten?

Snij de boter in kleine stukjes in een kom, en doe daar suiker, snufje zout, zelfrijzend bakmeel en speculaaskruiden bij. Kneed het goed door elkaar tot het een mooi deeg is geworden. Proef of het al lekker naar pepernoten smaakt en doe anders nog wat extra speculaaskruiden erbij. Verwarm dan de oven voor op 150 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat. Rol kleine bolletjes van het deeg, zo groot als knikkers. Leg ze op het bakpapier en druk ze een beetje plat. Zet de pepernoten zo’n 15 tot 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze mooi bruin (niet te donker) en gaar zijn.

 

Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment