Recept voor zoete aardappelsoep van Jamie Oliver

Afgelopen kerst had ik de eer om de soep te koken voor het kerstdiner met de familie. De avond voor kerst dus al m’n kookboeken doorgebladerd op zoek naar een originele soep. In het boek van Jamie Oliver kwam ik dit recept tegen. Ik kook eigenlijk nooit met zoete aardappels, maar dit was een prima kennismaking. Heerlijke soep! Doet qua textuur een beetje denken aan pompoensoep, maar dan net even anders.

Zoete aardappelsoep van Jamie Oliver
Zoete aardappelsoep van Jamie Oliver

Wat gaat er in de zoete aardappelsoep?

Voor 1 pan soep (ongeveer 6 kommen) heb je het volgende nodig:

  • 2 el olijfolie
  • 2 wortels, geschild, in dikke plakken
  • 2 stengels bleekselderij, in stukjes
  • 2 middelgrote uiten, gepeld, grof gehakt
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 800 gr zoete aardappel, geschild, in stukjes
  • flinke tl kerriepoeder
  • 2 kip- of groentebouillontabletten

Voor de garnering:

  • 200 gr chorizoworst, in kleine blokjes
  • 2 handjes geschaafde amandelen, kort geroosterd in de koekenpan
  • 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 verse rode peper, fijngehakt

Hoe maak je de zoete aardappelsoep?

Zet een grote pan op hoog vuur en voeg de olijfolie toe. Doe alle gesneden en gehakte ingrediënten en het kerriepoeder erbij en roer goed door. Bak alles met het deksel schuin op de pan zachtjes 10 min tot de wortels zacht zijn maar nog wel vorm hebben en de ui goudbruin is. Los de bouillonblokjes al roerend op in 1.8 l kokend water en schenk bij de groenten. Roer de soep en breng aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan op laag vuur 10 min zachtjes koken tot de zoete aardappels gaar zijn. Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper, en pureer de soep met de staafmixer. Let op met de staafmixer in de soep zodat de aardappels niet in je haar eindigen.

Serveer de soep in kommen en dien het op met 4 schaaltjes garnering: peterselie, rode peper, chorizo en amandelen. Laat je gasten zelf hun soep hiermee aankleden.

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘Jamie’s Kookrevolutie’ van Jamie Oliver

 

Vond je deze post leuk en wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? 
Volg Mary J. dan op Instagram, Facebook of Twitter

 

Allerhande Box 300x250

Share This Post:

Nicolette

  • Ik ken de smaak van zoete aardappel, maar niet als hoofdingredient voor een soep. Lijkt me heel bijzonder. De foto ziet er aantrekkelijk uit. Een mooi couvert op een damasten tafelkleed laat het rood-gorne toefje extra goed uitkomen.

    De make-over van de site is heel goed gelukt.

  • 2 COMMENTS

    1. Martine 19 februari - 2015 Reply

      Super lekker soepje!! Lekker pittig met nog wat komijn en verse gember!!

    2. hendrik 15 januari - 2011 Reply

      Ik ken de smaak van zoete aardappel, maar niet als hoofdingredient voor een soep. Lijkt me heel bijzonder. De foto ziet er aantrekkelijk uit. Een mooi couvert op een damasten tafelkleed laat het rood-gorne toefje extra goed uitkomen.

      De make-over van de site is heel goed gelukt.

    Leave A Comment