Airbnb, je hebt er vast eens van gehoord. Via deze site kun je over de hele wereld vakantieadresjes boeken. Het is een soort Marktplaats waar mensen zelf hun accommodatie kunnen aanbieden. Ze verhuren bijvoorbeeld een kamer in hun huis, of verhuren hun hele huis als ze zelf weg zijn. Voor reizigers is Airbnb een super leuk alternatief voor de bekende hotels, appartementen en B&B’s. Je komt op bijzondere plekjes en je maakt makkelijk contact met mensen. Aanrader om een keer te proberen!
De reden dat ik dit stukje schrijf is dat ik zelf super enthousiast ben over Airbnb. We zijn regelmatig nachtjes en weekendjes weg geweest in een Airbnb-accomodatie, en afgelopen maand maakten we onze eerste grote Airbnb-reis. We trokken twee weken door Amerika en Canada en sliepen elke twee nachten in een andere Airbnb. Een geweldige evaring! We kwamen op prachtige plekjes, ontmoetten lieve mensen en voelden ons geregeld meer local dan toerist. De kinderen troffen er speelmaatjes en wij kregen een mooi inkijkje in het leven aan de andere kant van de oceaan.
Ben je al enthousiast geworden? Mooi 🙂 Naast mijn algemene ‘spread the word’ heb ik ook wat gouden tips die ik graag met jullie deel. Ik zie mezelf een beetje als een Airbnb-verslaafde vanwege al die uren die ik al heb rondgeklikt op de site, dus ik weet wel een beetje waar je op moet letten ;). Ik kan er zelf altijd enorm blij van worden als we ergens aankomen en het is net zo leuk als ik had gehoopt, en ik wens jullie natuurlijk net zulke goede ervaringen toe!
Dus, zin in een vakantie of nachtje weg? Check dan deze 7 tips en boek de leukste plekjes via Airbnb!
En wil je een welkomstkorting van 25 euro op je eerste boeking? Klik dan even op deze link, dan kom je op een speciale aanmeldpagina (let op, de welkomstkorting geldt alleen voor nieuwe gebruikers. Als je al een account hebt bij Airbnb dan werkt het niet)
Tip 1: Bedenk vooraf goed wat je wilt
Op Airbn staan ontelbaar veel accomodaties. Zomaar in het wilde weg rondklikken is leuk, maar er is wel erg veel te vinden en misschien raak je een beetje de weg kwijt. Als je weet wat je zoekt kun je sneller iets leuks vinden. Bedenk een land, streek of stad waar je naartoe wilt, en zoek hierop. Je kunt ook op de kaart zoeken. Bedenk hoeveel privacy je wilt hebben en of gesprekjes met een gastheer of -vrouw je leuk lijken. Een kamer bij iemand in huis is natuurlijk anders dan een appartement voor jezelf.
Tip 2: Maak gebruik van de Airbnb filters
Als je weet waar je naartoe wil en of je een kamer of een heel huis wilt huren, dan blijven er waarschijnlijk nog vrij veel accommodaties over. Met als risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Gebruik dan de andere filteropties, bijvoorbeeld voor een huis met zwembad, een kindvriendelijke accommodatie, of iets met een eigen keuken. En stel in wat het je per nacht mag kosten. Als je goed filtert heb je een mooie selectie en kun je de huizen een voor een gaan bekijken. Dit kost wat tijd maar geloof me, het is leuk en zelfs verslavend 🙂
Tip 3: Zoek via Google op speciale woorden
In de vroegere versie van Airbnb kon je naast de bestaande filters ook zelf specifieke zoekwoorden ingeven, zoals babybedje of trampoline. Vooral voor onze reizen met kinderen gebruikte ik dit veel, om de écht kindvriendelijke plekjes te vinden (want bijna elke adverteerder prijst zijn huis aan als ‘kindvriendelijk’). Helaas bestaat deze functie niet meer, maar gelukkig kun je met Google hetzelfde bereiken. Stel dat je een huisje in Kopenhagen zoekt met speelgoed en een trampoline in de tuin. Typ dan in Google het volgende in: “kopenhagen speelgoed trampoline site:airbnb.com”. Door achter je zoektermen ‘site:airbnb.com’ te zetten zoekt Google binnen Airbnb.com op jouw zoekwoorden. Voor een kindvriendelijk appartement in New York zou je bijvoorbeeld kunnen googelen op: “appartment New York nursery high chair toys site:airbnb.com”. Hou je van vintage interieurs en zoek je een leuk plekje in Berlijn, dan typ je bijvoorbeeld ‘Berlijn retro design site:airbnb.com’. Als je een beetje speelt met de zoektermen (in Nederlands en Engels) kom je de leukste plekjes op het spoor!
Tip 4: Verdiep je in de foto’s en tekst
Als je een leuke accommodatie gevonden hebt, lees dan goed de tekst en bekijk alle foto’s. Als jouw idyllische boshuisje eigenlijk een krot naast de snelweg is, dan is het jammer als je daar pas ter plekke achter komt. Of als een eigenaar bijvoorbeeld huisdieren heeft en je bent zelf allergisch, dan is dat ook handig om te weten. Zijn er maar weinig of heel slechte foto’s of is er haast geen beschrijving? Dan zou ik de gok niet nemen. Als je twijfelt, kun je ook altijd even mailen met de eigenaar. Merk je gelijk of die betrouwbaar overkomt.
Tip 5: Let goed op bij wie je huurt
De meerderheid van de verhuurders op Airbnb zijn aardige mensen die het super leuk vinden om vakantiegangers in hun huis te verwelkomen. Helaas zitten er natuurlijk ook minder vriendelijke types tussen. Lees daarom altijd voor je boekt de reviews die eerdere bezoekers over de woning en de eigenaars hebben geschreven. Heeft iemand nog geen reviews, dan is het slim om even te mailen om te kijken of het een betrouwbaar iemand lijkt. Ga er sowieso nooit op in als iemand je mailt dat je wel persoonlijk aan hem/haar mag betalen in plaats van via Airbnb! Dan ben je zeer waarschijnlijk je geld kwijt :(.
Tip 6: Spiek bij anderen via Airbnb Wishlists en social media
Heb je geen zin of tijd om zelf urenlang huisjes te kijken? Geen nood, via social media delen veel mensen hun vondsten. Veel Instagrammers die een prachtplekje hebben gevonden posten daar wel een foto van. Even een berichtje naar de afzender en je weet waar je moet boeken! Binnen Airbnb zelf kun je ook kijken bij de ‘wishlists’. Mensen kunnen die zelf samenstellen, maar je kunt ook de lijsten van Airbnb zelf bekijken. Dit zijn een soort thema’s, bijvoorbeeld kasteelovernachtingen, boomhutten, retro trailers, stadsboerderijen, sprookjeshuisjes of woonboten in Amsterdam. Je kunt het zo gek niet bedenken en het biedt gegarandeerd inspiratie!
Tip 7: Verzamel reviews over jezelf op Airbnb
Sommige verhuurders accepteren niet zomaar elke huurder. Daarom is het handig om reviews over jezelf te verzamelen. Mensen bij wie jij geslapen hebt, schrijven dan een stukje over jou en een volgende verhuurder kan dan op jouw profiel lezen of jij bijvoorbeeld een nette huurder bent. Als je ergens hebt geslapen krijg je na afloop een mail van Airbnb om een review over jouw accommodatie te schrijven, en de verhuurder krijgt het verzoek om een review over jou te schrijven. Als je allebei een stukje hebt geschreven, krijg je ze van elkaar te zien. Kleine moeite en slim om te doen.
Dat was het, als je zelf nog goede aanvullingen hebt post ze dan vooral hieronder. Heel veel reisplezier!
Vond je deze post leuk en wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Volg Mary J. dan op Instagram, Facebook of Twitter