Bolognesesaus op z’n Italiaans

Als echte Hollander maak ik vaak Hollandse pastasaus. Het liefst de oerhollandse klassieker spaghetti bolognese. Ook al ben ik niet zo Hollands dat ik hele groentepakketten door de pastasaus gooi (aaah!), toch zal geen Italiaan mijn saus herkennen als bolognesesaus. Ik vond daarom dat het tijd werd om toch maar eens een echte Italiaanse bolognesesaus te proberen. En oh wat was dat lekker! De basis voor mijn recept vond ik bij lekkereten.net nadat ik googelde op ‘recept echte bolognesesaus’. Of dit de échte bolognesesaus (ofwel ragù alla bolognese) is weet ik natuurlijk niet zeker. Wat ik wel weet is dat deze versie erg lekker smaakt!

Italiaanse bolognesesaus
Italiaanse bolognesesaus

 

Wat heb je nodig voor Italiaanse bolognesesaus (3 a 4 personen)?

 • 300 gram gehakt
 • 100 gram spek
 • 1 grote ui
 • 1/2 winterpeen
 • 2 stengels bleekselderij
 • 1/2 pakje passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
 • 300 ml water
 • 1/2 bouillonblokje (rund of groente)
 • flinke scheut rode wijn
 • nootmuskaat
 • peper en zout

Hoe maak je de Italiaanse bolognesesaus?

Snij het spek in stukjes en bak deze in een pan (geen boter of olie nodig) op een matig vuur tot ze een beetje bruin zijn. Snij de ui, winterpeen en bleekselderij in kleine stukjes en bak deze een paar minuutjes mee. Bak intussen in een andere pan het gehakt rul. Doe het gehakt bij de spekjes en groente en roer door. Roer er de passata door en een beetje nootmuskaat. Giet het water, het bouillonblokje en een flinke scheut rode wijn erbij en breng aan de kook. Breng op smaak met peper, eventueel zout (het spek is al vrij zout dus je kunt het zout ook weglaten). Laat het vervolgens met de deksel op de pan op een laag vuurtje lekker sudderen. Hoe langer hoe beter. Officieel moet het wel een paar uur sudderen, maar ik was helaas niet echt op tijd begonnen en we hadden honger. Gelukkig bleek mijn saus na een uurtje ook al heerlijk! Opdienen met pasta en eventueel een beetje Parmezaanse kaas erover. Buon appetito!

Vond je deze post leuk en wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? 
Volg Mary J. dan op Instagram, Facebook of Twitter

Allerhande Box 300x250

Share This Post:

Nicolette

 • 2 COMMENTS

  1. Stephanie 29 januari - 2014 Reply

   Heerlijk recept! Lekkerste bolognesesaus die ik ooit heb gegeten!

  2. Kaja 08 januari - 2014 Reply

   Ziet er heerlijk uit, krijg er trek van 😉

  Leave A Comment

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.