Brood uit een rijsmandje van Zalando

Ik las laatst in een magazine over een rijsmandje, een handig ding waarmee je zelfgemaakte broden nóg mooier worden. Nou ben ik altijd in voor nieuwe keukenspulletjes en hoewel m’n kastjes uitpuilen vond ik dat er nog wel een rijsmandje bij zou kunnen. Na enig online speurwerk vond ik het mandje uiteindelijk bij… Zalando! Huh? Die zijn toch van de schoenen? Ja grappig, dat dacht ik ook. Maar ze blijken ook een hele kookafdeling te hebben. Met allerlei kookgerei, vrolijke broodmandjes, allerlei hippe peper- en zoutstellen, keukenweegschalen, mooie voorraadpotten, leuke koekjesstempels en noem zo maar op. Ik vond er ook een superschattige robotkookwekker die ik niet kon laten liggen :). Een ideale online kookwinkel dus, met de fijne gratis verzending en retourservice waar Zalando bekend om is. Je vindt de kookwinkel op www.zalando.nl/koken. Het rijsmandje is er momenteel in de aanbieding voor 12,95 euro.

Zelf brood bakken met rijsmandje

Ik heb het rijsmandje uitgeprobeerd met onderstaande basisrecept voor brood. Vanzelfsprekend kun je varieren op dit recept, door er bijvoorbeeld rozijnen, nootjes, olijven, zongedroogde tomaatjes of ander lekkers door te kneden.

Wat heb je nodig voor een brood?

  • 250 gram gewoon meel (bloem)
  • 250 gram volkorenmeel
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje gist
  • 150 ml melk
  • 150 ml warm water

Hoe maak je een brood?

Doe het meel in een kom en strooi het zout langs de rand. Maak in het midden van de kom een kuiltje in het deeg en strooi daar de gist in. Meng de melk en het water in een maatbeker en giet dit in het kuiltje bij de gist. Het wordt een papje. Roer/kneed vanuit het midden steeds meer bloem bij je papje totdat het deeg steeds steviger wordt. Uiteindelijk kneed je alles goed door elkaar tot een mooi stevig deeg. Maak er een bal van en leg over de kom een stuk huishoudfolie of een theedoek die je onder de hete kraan hebt natgemaakt. Laat het deeg zo een uurtje rijzen op een warme plek. Als je deeg mooi gerezen is kneed je het nogmaals goed door en maak je er weer een bal van. Bestuif je rijsmandje ruim met bloem en leg je deeg er in. Druk het een beetje aan. Leg de theedoek er weer over en laat nogmaals een uur rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden. Als het deeg gerezen is, keer je het mandje om op een ovenrooster met bakpapier. Als je het brood in de oven zet verlaag je de temperatuur naar 200 graden. Bak het brood in ongeveer 30 minuten gaar. Het brood is goed als het hol klinkt als je op de onderkant klopt. Eet het wel snel op, want vers is het brood het lekkerst 🙂

Brood rijst in het rijsmandje
Brood rijst in het rijsmandje
Zelfgebakken brood in de oven
Zelfgebakken brood in de oven
Het eindresultaat: zelfgebakken brood
Het eindresultaat: zelfgebakken brood
Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.