Koninginnedagtaart met oranjesaus (kwarktaart met fruit en sinaasappelsaus)

Tijd voor een themapost! Ter voorbereiding op koninginnedag heb ik me vanmiddag in de keuken opgesloten om een nieuw recept te bedenken. Een rood-wit-blauw koninginnedagtaartje met oranje versiersels was het plan. Aangezien ik zonder recept ging experimenteren, had ik al rekening gehouden met een misbaksel fiasco, maar dat was nergens voor nodig. Hij kwam goed uit de vorm, en het belangrijkste: jummmmmmmmmmmm lekker! Ik denk dat ik nog een stukje neem. Zonder schuldgevoel, want (op-de-lijn-letters opgelet) dit kwark-vruchten-taartje is bijzonder light (voor een taartje dan šŸ™‚

Koninginnedagtaart met oranjesaus
Koninginnedagtaart met oranjesaus

Ingrediƫnten voor koninginnedagtaart met oranjesaus

Let op, dit recept is voor een springvorm van 20 cm (24cm = alles ongeveer keer 1,5).

 • 1 springvorm van 20 cm
 • bakpapier
 • 150 g country koekjes (halve rol)
 • 75 g roomboter
 • 8 blaadjes gelatine
 • 250 g blauwe (bos)bessen (vers of diepvries)
 • 250 g aardbeien (vers of diepvries)
 • 500 g magere kwark (ongezoet)
 • 75 g basterdsuiker
 • scheutje melk
 • 3 eetlepels suiker
 • 1 sinaasappel

Hoe maak je de koninginnedagtaart met oranjesaus?

 1. Bekleed de springvorm met bakpapier. Smelt de roomboter in een pannetje. Verkruimel intussen de koekjes heel fijn. Roer de gesmolten boter door de verkruimelde koekjes en doe het in de springvorm. Druk stevig aan. Zet de vorm in de vriezer (of koelkast) en ga door met stap 2.
 2. Week 1 blaadje gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm dan een half kopje water in een pannetje, en los het geweekte blaadje gelatine daar al roerend in op. Dit gaat heel snel. Laat het water daarna een paar minuten afkoelen. Roer de bosbessen en 1 eetlepel suiker door het afgekoelde gelatinemengsel. Pak de springvorm uit de vriezer, leg het bosbessenmengsel op de koekjesbodem. Zet ‘m weer in de vriezer en ga door met stap 3.
 3. Week 6 blaadjes gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm dan een klein scheutje melk in een pannetjeĀ Ā en los de geweekte blaadjes gelatine daar al roerend in op. Laat het daarna een paar minuten afkoelen. Dit gaat sneller als je er nog een scheutje koude melk doorheen roert. Meng in een kom de kwark met 75g basterdsuiker. Proef of het zoet genoeg is, en doe er anders meer suiker bij. Giet het afgekoelde gelatinemengsel al roerend bij de kwark.Ā Pak de springvorm uit de vriezer en giet de kwark op de laag bosbessen.Ā Zet ‘m weer in de vriezer en ga door met stap 4.
 4. Week 1 blaadje gelatine een paar minuten in koud water. Verwarm dan een half kopje water in een pannetje, en los het geweekte blaadje gelatine daar al roerend in op. Zet het vuur uit en laat het water een paar minuten afkoelen. Roer daarna de aardbeien en 1 eetlepel suiker door het gelatinemengsel. Pak de springvorm uit de vriezer, leg het aardbeimengsel op de kwarklaag.
 5. Zet de taart in de koelkast en laat ‘m daar 2 uur opstijven.
 6. Voor je de taart aansnijdt kun je de oranjesaus maken. Rasp de schil van 1 sinaasappel (alleen het oranje, niet het wit). Pers daarna de sinaasappel uit en giet het sap door een zeef in een pannetje. Doe wat sinaasappelschilrasp en een eetlepel suiker erbij en laat het al roerend inkoken tot het de gewenste dikte heeft. Hoe langer je kookt, hoe dikker je saus wordt.
 7. Serveer de rood-wit-blauwe taart met de oranjesaus. Fijne koninginnedag!

 

 

 

 

Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.