Mary J. ontdekt || Breda!

Zoek je een leuke stad voor een dagje weg? Denk eens aan Breda. In deze vrolijke Brabantse stad vermaak je je goed met shoppen, koffiedrinken, lekker eten en museumbezoek. Ik dwaalde een dagje door deze ‘parel van het Zuiden’ en zocht de leukste plekjes voor je uit!

Shoppen in Breda

Naast de standaard winkels die iedereen kent, herbergen de oude panden in het centrum ook veel originele winkels en hippe conceptstores. Het centrum is niet groot, dus alles is goed te voet te doen. Ik ontdekte 3 gebieden in de stad waar de leuke winkeltjes zitten.

  1. Sint Janstraat, Sint Annastraat en Veemarktstraat. In deze mooie oude straatjes middenin het centrum vind je veel kleine hippe shops, maar ook leuke grotere winkels als Sissy Boy, Dille&Kamille en Penn and Ink. Breng eens een bezoekje aan Noos31, een inspirerende originalstore waar je ook lekkere koffie kunt drinken. Noos31 vind je aan de Sint Janstraat 25 en op noos31.nl.
  2. Ginnekenweg. Deze straat ligt wat buiten het centrum, maar het is goed te lopen. Niet te verwarren met de Ginnekenstraat, want dat is een drukke winkelstraat waar alle grote ketens zitten. Je wordt er blijer van als je iets verder doorloopt : ). De Ginnekenweg is een gezellige straat met wat onbekendere winkels. Duik bijvoorbeeld in de bonte vrolijke wereld van kadootjeswinkel Casa Maria. Casa Maria vind je aan de Ginnekenweg 71 en op casamariabreda.nl.
  3. Tolbrugstraat en Haagdijk. Een beetje aan de rand van het centrum vond ik 2 winkels die direct op mijn tiplijst kwamen. De Nieuwe Winkel (Tolbrugstraat 24, denieuwewinkel.eu) is een concept waarbij creatieve ondernemers hun producten onder één dak aanbieden. Ik heb lang rondgedwaald langs alle schappen vol mooie en originele producten. Bij Vintage Vedette (Haagdijk 24, vintagevedette.com) kunnen retro- en vintagelovers hun hart ophalen. Naast vintage spullen verkoopt de vrolijke eigenaresse hier ook producten van Bredase ontwerpers.

\\ Extra tip voor platenliefhebbers: Ik zag tijdens mijn stadswandeling zeker 4 platenwinkels, dus als je van plaatjes houdt kun je in Breda vast wat leuks vinden om thuis te draaien!

Shoppen voor kids in Breda

Ook als je wilt shoppen voor kids zit je goed in Breda. Op de Ginnekenweg zitten zelfs 4 kinderwinkels vlak bij elkaar. Het mooi ingerichte Zjoe Zjoe (Ginnekenweg 45), kinderwinkel ’t Leeuwtje met houten speelgoed (Ginnekenweg 87), girls-only store Ko&Flo (Ginnekenweg 16) en Ins and Outs met tweedehands kinderkleding (Ginnekenweg 41). In de binnenstad liep ik nog even binnen bij het mooie winkeltje Dot en Julot (Veemarktstraat 63), vol baby- en kinderspullen. Helaas waren de winkels al dicht toen ik langs Spot44 (Nieuwstraat 44) kwam. Ik spotte door het raam een mooie winkel vol hippe kindermeubeltjes, en volgens de website zit er ook een goed verhaal achter. Zeker een bezoekje waard dus! Oja, bij mijn hiervoor genoemde favoriet De Nieuwe Winkel slaag je ook goed voor je kleintjes.

Shoppen in Breda

Koffie-, thee- en lunchplekjes in Breda

Even bijkomen van al het geshop? In Breda vind je op elke straathoek wel een vrolijk lunch-, thee- of koffietentje. Keus genoeg! Een kleine greep uit het aanbod:

  1. In de regio Sint Jan / Sint Anna / Veemarktstraat zitten de leukste zaakjes. De hippe buurzaakjes Biogondisch en Yirga zijn allebei erg populair, en terecht! Te vinden aan de Sint Annastraat 17 en 19. Theekamer Pien aan de St Janstraat 24 is een typisch schattig vriendinnenzaakje en bij de buren op nummer 22 kun je leuk lunchen bij het bijzondere Jan & Alleman. Ook popuair in dit deel van de stad is het relaxte In Kannen en Kruiken (Veemarktstraat 45).
  2. Op weg naar de Ginnekenweg eet je lekkere taartjes bij My Sweet Pie (Nieuwe Ginnekenstraat 2) of bij De Gomer (Chassésingel 5 achter). De Gomer is van oudsher bekend van zijn desembrood, en in de bakkerij kun je relaxt zitten met een koffie en een krantje. Aan de Ginnekenweg 26 vind je het fijne tentje Stilleven, waar je ’s zomers heerlijk in de binnentuin kunt zitten.
  3. Een populaire koffiespot middenin de stad is Brandpunt. Hier zetten ze niet alleen lekkere koffie maar er gebeurt ook allerlei ander leuks. Zo is er een laserlab, er worden exposities gehouden en je kunt er mooie producten kopen. Relaxt en creatief zijn woorden die de sfeer beschrijven. Je vindt Brandpunt aan de Reigerstraat 16 en op brandpuntbreda.nl.

Eten en drinken in Breda

Musea in Breda

Ik bezocht tijdens mijn dagje Breda het Museum of the Image (MOTI). Wauw wat een toffe plek. Het moderne museum toont bijzondere exposities over beeldcultuur, die jong en oud zullen aanspreken. Centraal staat de vraag: ‘wat doe jij met beeld en wat doet beeld met jou’. Een kaartje voor MOTI kost 7,50 euro en het museum is gratis met je museumjaarkaart. Open van dinsdag t/m zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Kijk voor meer info op www.motimuseum.nl.

Een ander museum dat mij aansprak maar waar ik helaas geen tijd meer voor had, is het Begijnhofmuseum. Het Begijnhofmuseum is een zogenaamde buitenpost van het Breda’s Museum en is gevestigd in huisje 29 op het hof. Het museum geeft inzicht in de leefwereld van de Bredase begijnen en je waant je hier terug in de tijd. Het Begijnhofmuseum is geopend op donderdag, zaterdag en zondag van 12.00-17.00 uur en een kaartje kost 2 euro. Kijk voor meer info op www.breda-museum.org.

MOTI museum Breda

Veel plezier in Breda!

 

Vond je deze post leuk en wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs? 
Volg Mary J. dan op Instagram, Facebook of Twitter
Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.