Hoewel mijn schoonoma niet meer leeft, leven haar gerechten wel voort in ons huis. Vanwege het herfstige weer maakten we vanavond weer een keer de beroemde rodekoolschotel van oma Mientje. Lekker en makkelijk, een behaagelijk gerecht voor een druilerige dag. Omdat dit soort eten meestal niet de meest smakelijke foto’s oplevert (hoe goed ik ook m’n best doe), heb ik er maar een mooi filtertje overheen gedaan. Zo lijkt het net of de foto uit oma Mientjes fotoboek komt. Aangezien dit bordje ook ooit in haar servieskast stond, zou het haast waar kunnen zijn 🙂
Wat heb je nodig voor ovenschotel met rode kool? (3 a 4 personen)
- 1 grote pot rode kool
- 1 zakje aardappelpuree of gekookte aardappels
- melk
- klontje boter
- 2 uien
- 1 grote appel
- paar plakjes kaas
- Provençaalse kruiden
- zout
Hoe maak je een ovenschoten met rode kool?
Zet de oven en/of grill aan op 200 graden. Snij de uien in ringen en bak deze zachtjes lichtbruin. Doe intussen de rode kool in een pan en laat het een beetje koken zodat het water wat verdampt. Blijven roeren. Maak tegelijk de aardappelpuree. Dat kan met gekookte aardappels die je stampt met een scheutje melk en een klontje boter, of gebruik puree uit een pakje. Dat maak je meestal met water en melk en een klontje boter. Strooi wat zout en wat Provençaalse kruiden door de aardappelpuree. Snij de appel in dunne plakjes.
Leg alle ingrediënten als laagjes in je ovenschaal. Eerst de uien, dan de rode kool, dan de appel, dan de aardappelpuree en tot slot leg je wat plakjes kaas op de bovenkant. Zet de schotel onder de grill of in de oven tot de kaas mooi gesmolten is (let op, bij een grill kan het hard gaan :)). Eet smakelijk!
Dat was ik dus net 🙂
Leuk Helène, veel kookplezier en eet smakelijk!
Comment
Ga ik uitproberen…. Wel jammer dat ik (nog) niet zo’n super filtertje op de keukenplank heb staan…. Jan gaat het ‘verschil’ zien maar gelukkig niet proeven…:)