Recept voor appelcompote of appelmoes

Mijn moeder nam bij haar bezoekje laatst een grote tas appels mee, uit de tuin van m’n oudtante. Oudtante is niet meer op deze wereld, maar de appelboom nog wel, dus werden de appeltjes verdeeld over de familie. Goeie reden om mijzelf terug te trekken in de keuken met een nieuwe culinaire uitdaging: zelf appelcompote/appelmoes maken. Het verschil tussen die 2 is volgens mij vooral dat er bij compote stukjes inzitten en bij moes niet. Correct me if i’m wrong. Na een uurtje was de klus geklaard en het smaakte ook nog eens heerlijk! Helaas had ik in al mijn enthousiasme wel een weeshuishoeveelheid gemaakt, dus na een week appelmoes eten was de lol er wel een beetje af. Niet teveel maken dus 🙂

Appelcompote
Appelcompote


Wat heb je nodig voor appelmoes of appelcompote?

 • Goudreinetten. Reken voor een pan appelmoes ongeveer 1 kilo.
 • Suiker
 • Water
 • Evt. een kaneelstokje

Hoe maak je appelmoes of appelcompote?

Schil de appels en haal de klokhuizen eruit. Snij de appels in kleine stukjes. Doe een klein scheutje water in de pan en dan de appels erbij. Een paar scheppen suiker erbij en eventueel een kaneelstokje. Breng alles aan de kook en blijf goed roeren. Zorg dat je appels niet aanbranden. Laat de appels op laag vuur ongeveer een half uurtje koken, terwijl je af en toe roert. Als je compote wil maken, zet je het vuur uit als er nog stukjes appel te zien zijn. Wil je moes maken, kook en roer dan net zo lang totdat er geen stukjes meer in zitten. Proef tussendoor even, en voeg zo nodig extra suiker toe. Vis aan het eind het kaneelstokje eruit. Bewaar het in de koelkast, dan blijf het wel een paar dagen goed. Simpel en lekker!

Share This Post:

Nicolette

 • Ik heb ook zo’n tas appels van mama gehad, en ik heb er ook moes van gemaakt! Zonder suiker trouwens, ze waren best wel zoet van zichzelf. Ik had zo veel dat ik twee pannen heb gemaakt, maar de 2e was helaas aangebrand :(.
  Tip: als je vriendje uit de keuken komt lopen en mompelt “goh wat grappig, dat pannetje klinkt als een fluitketel” is dat het teken dat je heel snel het vuur uit moet draaien!

 • Hoi dames,
  ook ik heb appelmoes gemaakt. Ook ken ik het aanbranden…
  de appelmoes wordt iets bruiner, maar is wel eetbaar.
  Ik heb de buren voorzien en de diepvries vol….
  maar voor de kerst heb ik weer ruimte nodig, dus wij eten als toetje….appelmoes…..
  groeten van Joke

 • 2 COMMENTS

  1. Joke 17 november - 2011 Reply

   Hoi dames,
   ook ik heb appelmoes gemaakt. Ook ken ik het aanbranden…
   de appelmoes wordt iets bruiner, maar is wel eetbaar.
   Ik heb de buren voorzien en de diepvries vol….
   maar voor de kerst heb ik weer ruimte nodig, dus wij eten als toetje….appelmoes…..
   groeten van Joke

  2. Annemarie 15 november - 2011 Reply

   Ik heb ook zo’n tas appels van mama gehad, en ik heb er ook moes van gemaakt! Zonder suiker trouwens, ze waren best wel zoet van zichzelf. Ik had zo veel dat ik twee pannen heb gemaakt, maar de 2e was helaas aangebrand :(.
   Tip: als je vriendje uit de keuken komt lopen en mompelt “goh wat grappig, dat pannetje klinkt als een fluitketel” is dat het teken dat je heel snel het vuur uit moet draaien!

  Leave A Comment

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.