Recept voor flammkuchen of tarte flambée

Een flammkuchen of in het Frans tarte flambée, je hebt er vast wel eens van gehoord. In restaurants en kroegjes, op festivals en feesten, overal kwam je het afgelopen jaar de flammkuchen tegen. Het is zo’n typisch klassiek gerecht dat opeens een soort hippe status krijgt. Tot de opkomst van de pizza in de jaren ’60 was de tarte flambée een gerecht dat vooral op het Franse platteland werd bereid. Daar werd de tarte flambée vaak gebruikt om de hitte van een houtgestookte oven te testen. Aldus Wikipedia : )

Flammkuchen
Flammkuchen

Een Flammkuchen lijkt een beetje op een pizza. Het bestaat uit een dunne bodem van brooddeeg, belegd met crème fraiche, uien en spekreepjes. Heerlijk door z’n eenvoud! Flammkuchen is makkelijk te maken, maar doordat het deeg moet rijzen heb je erwel wat tijd voor nodig. Er zijn allerlei varianten mogelijk. De variant hieronder heb ik zelf een paar keer uitgeprobeerd en deze smaakt voortreffelijk!

Ingrediënten flammkuchen of tarte flambée

  • 300 gram bloem
  • 1 zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • flinke scheut lauwwarm water
  • stukje spek, in dunne reepjes gesneden
  • 2 grote uien, in ringen gesneden
  • 1 bakje crème fraiche (125 ml)
  • 200 gram volle Franse kwark
  • beetje nootmuskaat, peper en zout
Flammkuchen, klaar om de oven in te gaan
Flammkuchen, klaar om de oven in te gaan

Werkwijze flammkuchen of tarte flambée

Je maakt eerst het deeg. Doe de bloem in een kom en strooi het zout langs de rand. Maak in het midden een kuiltje en doe hier de gist in. Giet een scheut lauwwarm water in het kuiltje en kneed vanuit het kuiltje steeds meer bloem erbij. Als het te droog wordt doe je er nog een scheut water bij. Kneed het net zo lang tot het een mooi en soepel deeg is. Leg een natte theedoek over de kom en laat het deeg minstens een uur rusten.

Als het deeg gerezen is, verwarm je de oven voor op 250 graden. Leg een stuk bakpapier op de bakplaat en rol hierop het deeg uit tot een lap van iets minder dan 1 cm dik. Meng de kwark met de crème fraiche, en breng het  op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verdeel het mengsel geljikmatig over het deeg. Verdeel dan het spek en de uien over het mengsel. Bak de flammkuchen ongeveer een kwartier in de oven.

De flammkuchen is zowel warm als koud erg lekker. Genieten maar!

Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.