Sinds ik bij m’n Turkse buurtsuper de verse feta heb ontdekt, ben ik verslaafd. Gisteren heb ik bij wijze van experiment de feta verwerkt in een zelfgebakken vlechtbrood. Resultaat? Ikzelf positief verrast, gasten onder de indruk en een heerlijk nieuw gerecht erbij voor deze blog.
Wat heb je nodig voor gevuld vlechtbrood?
- 400 gram bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- scheut olijfolie
- glas lauwwarm water
- 1 theelepel zout
- verse feta, in blokjes
- handje zwarte en groene olijven, in stukjes
- handje zongedroogde tomaten, in stukjes
Hoe maak je gevuld vlechtbrood?
Doe de bloem in een kom en meng de gist erdoor. Voeg het zout toe. Eventueel kun je ook (Italiaanse) kruiden toevoegen, als je kruidenbrood wilt. Giet een scheut olijfolie erbij. Voeg dan al knedend zoveel lauwwarm water toe totdat het een mooie deegbal wordt. Heb je teveel water erbij gedaan en wordt het plakkerig? Doe er dan weer wat bloem bij. Proef of het zout genoeg is en voeg eventueel extra zout toe. Zet de kom met de deegbal op een warme plek en leg er een warme natte theedoek overheen. Laat het een 1 a 1,5 uur rijzen.
Als het deeg gerezen is, maak je er 3 gelijke bollen van en deze rol je uit tot 3 strengen (2 a 3 cm doorsnee). Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de strengen in de lengte open en duw de zijkanten wat uit elkaar, zodat er in de lengte een soort holte ontstaat. Daar gaat je vulling in. Vul elke streng met feta, olijven en zongedroogde tomaten, en bestrooi met een beetje zout, peper en (italiaanse) kruiden). Vouw de strengen deeg weer dicht zodat de vulling niet naar buiten komt. Maak dan een mooie vlecht van de 3 strengen en duw de uiteinden in elkaar. Bak het brood zo’n 20 a 25 minuten in het midden van de oven.