Japan is wat mij betreft een van de beste eetlanden ter wereld. In Nederland is vooral de sushi bekend, maar de Japanse keuken kent natuurlijk veel meer gerechten. Een daarvan is beef gyudon, dat kun je daar op elke straathoek kopen. Voor een paar euro heb je in de ‘snackbar’ al een kom vol heerlijke gyudon. De combinatie van goedkoop en lekker maakt het een populair gerecht. Ik vond dit recept op google en het smaakt zowaar echt zoals we het in Tokyo op straat aten. Het is heel makkelijk te maken, je moet alleen wel even naar de toko voor alle exotische ingredienten, die heeft de gemiddelde buurtsuper niet.
Wat heb je nodig voor beef gyudon? (4 personen)
- 500 g rundvlees (bijv. runderlappen)
- 2 a 3 uien
- 1 pak Japanse (sushi) rijst
- 1,5 kop dashi bouillon (= Japans bouillonpoeder (dashi) met kokend water)
- 5 eetlepels Japanse sojasaus
- 3 eetlepels mirin
- 2 eetlepels suiker
- 1 theelepel sake
- 2 bosuitjes, fijngesneden
Hoe maak je de beef gyudon?
Kook de Japanse rijst. Voor 4 personen doe je 4 kopjes rijst en 7 kopjes water in een pan (reken op 1 kopje rijst per persoon, verhouding is 1 kopje rijst op iets meer dan 1,5 kopje water). Laat het zo’n 20 minuten zacht koken met deksel op de pan, totdat het water verdampt is.
Snij intussen het vlees in dunne reepjes. Echt zo dun als je kan, want te dikke reepjes worden taai. Snij de ui in dunne halve ringen. Doe de dashi, sojasaus, suiker, mirin en sake in een grote pan, doe de ui erbij en breng aan de kook. Kook de ui ongeveer 5 minuten tot hij zacht is. Doe dan de vleesreepjes erbij en kook dit al omscheppend een paar minuten. Niet langer dan 5 minuten, anders wordt het vlees taai.
Inmiddels is je rijst gaar. Verdeel de rijst over 4 kommen en verdeel het vlees-uienmengsel over de rijst. Giet per kom een paar eetlepels van het kookvocht erover. Garneer met de fijngesnipperde bosui. En natuurlijk opeten met stokjes!
Dit is overigens de makkelijke versie van het recept. Wil je de uitgebreide variant (o.a. met eieren) proberen, check dan eens dit hilarische filmpje.