Vandaag weer eens een ingezonden recept van mijn keukenprinses-zus Annemarie die een voor mij onbekend gerecht uit de Italiaanse keuken heeft gemaakt: orzotto. Het klinkt als risotto en daar lijkt het ook wel wat op. Hoe je het maakt lees je hier, probeer het eens uit!
Wat is orzotto?
Orzotto is risotto maar dan niet met rijst maar gort, da’s gepelde gerst. Verder kan er alles in wat er ook in risotto kan. De versie die ik hier beschrijf aten we als ‘primo’ (voorgerecht) en was daarom redelijk basic, als je het als hoofdgerecht wilt eten zou ik er meer groente in doen.
Het is trouwens in de supermarkt soms even zoeken naar de gort: in de ene winkel staat het bij de pasta en rijst, in de andere winkel bij de pudding- en pannenkoekmixen. Als je helemaal geen gort kan vinden kun je ook ‘Tarly’ gebruiken en het een ‘granotto’ noemen, of je gebruikt rijst en dan heb je risotto (Orzo=gerst, Grano=tarwe, Riso=rijst).
Wat gaat er in orzotto?
- een halve ui, gesnipperd
- 1 courgette in kleine blokjes
- olijfolie
- 1 pak vluggort (350 g)
- 1 glas droge witte wijn
- 1 groentebouillonblokje
- 1 bakje garnaaltjes (125 g)
- parmezaanse kaas
- bieslook
Hoe maak je orzotto?
Fruit de ui in wat olie, doe de courgette erbij, en dan de gort. Eventjes bakken en dan de wijn toevoegen. Zodra de wijn verdampt/opgenomen is een scheut kokend water en het bouillonblokje toevoegen. Goed roeren en zodra de eerste scheut water opgenomen is weer een scheut toevoegen en zo ongeveer een liter doorgaan (duurt ca. 15-20 minuten). Als de gort bijna gaar is de garnaaltjes toevoegen, even verwarmen en daarna het gas uitzetten. Tot slot de kaas en bieslook erdoor roeren. Klaar!!