Deze pasta is een van mijn favorieten, dus hoog tijd om ‘m een plekje op deze site te geven! Het recept komt van Onno Kleyn, die het begin dit jaar in de Volkskrant opschreef. Lees vooral even op zijn site zijn prachtige beschrijving van het belangrijkste ingrediënt: pastawater.
Ik ben een groot fan van ‘less is more’ in de keuken, en deze pasta past perfect bij dat idee. Dus geen groentepakketten, pakjes of zakjes, maar eenvoud en een paar goede ingrediënten. Dat maakt deze pasta tot een feest. Genieten!
Wat heb je nodig voor pasta met pancetta, pecorino en peper?
De titel zegt het eigenlijk al, en meer gaat er ook niet in. Voor 4 personen heb je nodig:
- 5 iets dikkere plakken pancetta, in grove snippers (te koop bij de Italiaanse delicatessenwinkel)
- 400 gram lekkere pasta (trakteer jezelf op een wat duurdere, die is vaak lekkerder)
- zwarte peper uit de molen, grof gemalen
- 50 gram gemalen pecorino (kaas)
Hoe maak je de pasta met pancetta, pecorino en peper?
Verhit een koekenpan en leg er als hij heet is de snippers pancetta in. Draai het vuur meteen uit. Neem een kleine pan met water, voeg wat zout toe en breng aan de kook. Voeg dan de pasta toe, roer in het begin en kook het tot het nog een klein beetje hard is (al dente). Houd een flinke kop kookwater apart en giet de pasta af. Doe de afgegoten pasta bij het spek. Zet het vuur aan en roer het zeker een minuut door elkaar. Giet er telkens een beetje kookwater bij, om het vochtig te houden. Voeg ondertussen peper en kaas toe, en blijf roeren. Als het te droog is, doe er dan nog wat kookwater bij en roer nog even door tot het een mooi geheel is. En dan natuurlijk direct opeten.
Haha, “geen groentepakketten, pakjes of zakjes…”, delen wij soms een studentenhuistrauma ;-)?