Recept voor pavlova (merengue, slagroom en fruit)

Dit zalige toetje moet je echt een keer geproefd hebben. Zo lekker! Tenzij je niet van zoet houdt natuurlijk, van zoet is het! Mierzoet om precies te zijn.

Pavlova bestaat uit een bodem van merengue met daarop een laag slagroom (eventueel gemengd met roomkaas) en daarop vruchtjes. Je kunt een grote pavlova maken, met een merengue zo groot als een bord. Maar kleintjes is ook leuk. Het is een perfect gerecht voor een (kerst)diner, want het ziet er indrukwekkend uit. Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is. Ok, het is ook weer niet echt een beginnersgerecht, dat moet ik toegeven. Maar gewoon proberen, lekker wordt het sowieso!

Pavlova, merengue met fruit

Wat heb je nodig voor pavlova?

Voor ongeveer 8 personen heb je nodig:

  • 4 eiwitten
  • 200 g poedersuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 citroen
  • 1 bakje mascarpone
  • 1 bakje slagroom
  • gewone suiker
  • fruit naar keuze: bijvoorbeeld peer, kiwi, aardbeien, frambozen, bessen (die laatste 3 vind je evt ook in het vriesvak)
  • bakpapier
  • evt. spuitzak

Hoe maak je pavlova?

Maak eerst de merengue, dat kost het meeste tijd. Reken hier 1,5 uur voor, want het moet zeker 1 uur in de oven.

Verwarm de oven voor op 125 graden. Splits de eieren, en doe de eiwitten in een kom. Let erop dat de kom schoon en vetvrij is (even afwassen) en dat er geen eigeel in je eiwit is gekomen bij het splitsen. Als dat wel zo is, wordt je merengue niet stijf en dan mislukt je merengue :(. Klop de eiwitten stijf met de mixer. De eiwitten zijn stijf genoeg als je de kom op z’n kop kunt houden zonder dat het eiwit eruit valt. Mix er dan de poedersuiker en de maizena door. Rasp de schil van de citroen (alleen het geel) en roer de schil door de eiwitten. Snij de citroen doormidden, en knijp ‘m uit boven de kom. Roer het citroensap door het eiwit.

Pak dan een bakplaat en leg er bakpapier op. Heb je een spuitzak, spuit daar dan mooie ingevulde rondjes mee, diameter ongeveer 8 centimeter. Als je geen spuitzak hebt, leg dan met 2 lepels mooie rondjes op het bakpapier. Met deze hoeveelheid kun je ongeveer 12 merengues maken. Zet de merengues ongeveer een uur in de oven. Open de oven het eerste halfuur niet. Je merengues zijn klaar als de buitenkant hard is en het van binnen nog een klein beetje zacht is (net als marshmallows).

Zijn je merengues gelukt? Klop dan de slagroom stijf en roer deze door de mascarpone tot het een mooi glad mengsel is. Doe er een flinke scheut suiker bij. Of meer, als het nog niet zoet genoeg is. Snij het fruit in stukjes. Leg op elk bordje een merengue, schep er een paar lepels slagroommengsel op en let dan de vruchtjes erop. Eventueel nog wat poedersuiker en/of citroenrasp erover strooien. En dan smullen natuurlijk 🙂

 

Share This Post:

Nicolette

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.