Een salade is een ideaal gerecht. Snel klaar, lekker fris en gezond, en het kan eigenlijk niet mislukken. Je kunt salades ook goed gebruiken om restjes op te maken. Als ik gekookte aardappels over heb maak ik vaak een salade niçoise. Wat dat precies is, daar is niet iedereen het over eens 🙂
Wikipedia zegt erover: “De salade niçoise is een combinatie van vis en groente en ei. Er zijn veel verschillende recepten en velen claimen dat hun versie de enige echte is. Er is geen officieel recept en salade niçoise is geen beschermde naam, dus iedere kok mag zelf weten hoe de salade wordt klaargemaakt.” Nou, dat is goed nieuws 🙂 Daarom hierbij mijn versie van de salade niçoise. Zie het als een basisidee waar je zelf lekker mee kunt variëren.
Wat heb je nodig voor een salade niçoise?
- 1 tomaat, in partjes
- 1/4 komkommer, in stukjes
- Blikje ansjovis
- Handvol donkere olijven
- Blikje tonijn
- Krop lekkere sla (bijv. romaine sla)
- 2 eieren
- Handvol sperzieboontjes
- Handvol aardappelen in blokjes
- 1 teen knoflook
- 1 ui, in ringetjes
- Olijfolie of als je het lekker vindt: vinaigrette (zie hier het recept)
- Zout en peper
- Eventueel een (stok)broodje voor erbij
- Een platte schaal of een groot diep bord
Hoe maak je de salade niçoise?
Kook de eieren bijna hard (water koken, eieren erin en dan 7 minuten koken), en kook de blokjes aardappel en de boontjes tot ze gaar zijn (ongeveer even lang als de eieren). Wrijf de schaal in met een teentje knoflook. Leg eerst de blaadjes sla op de schaal en leg daarna alle andere ingrediënten erbovenop. Maak er wel wat moois van :). Strooi er wat zout en peper over en besprenkel met de olijfolie of vinaigrette. Broodje erbij en eet smakelijk!