Ik woei vandaag bijna weg in de storm, was zeiknat van de regen en verkleumd van de kou. Na een week vakantie in de Spaanse zon weer genadeloos door de Hollandse winter te grazen genomen. Enige voordeel was dat ik niet lang na hoefde te denken over de vraag ‘wat eten we vandaag?’. Bij het weer van vandaag past maar 1 gerecht: erwtensoep! Heerlijke Hollandse Winterse Warme Erwtensoep. Het recept is heel simpel, je hoeft absoluut geen held te zijn in de keuken om deze heerlijke soep te kunnen brouwen.
Ik moet er wel bij zeggen dat erwtensoep de volgende dag altijd nóg lekkerder smaakt. Dus gewoon lekker veel maken zodat je op dag 2 weer kunt genieten van een nog lekkerder soepje 🙂
Wat heb je nodig voor (een pan) erwtensoep?
- 1 erwtensoeppakket (als je lui, gehaast of gewoon slim bent) of 1 winterwortel, 1 ui, 1 prei, takjes verse selderij, 1 laurierblad en 1/3 knolselderij
- 4 kopjes spliterwten
- zout
- 2 karbonades
- 2 speklappen
- 1 rookworst
Hoe maak je erwtensoep?
Pak een pan en doe daar 1,75 liter water in. Doe er een kleine eetlepel zout bij, alle spliterwten, het laurierblad, de karbonades en de speklappen (ongesneden). Laat het 45 minuten koken. Snij intussen de groente in kleine blokjes en hak de selderij fijn. Haal na 45 minuten koken het vlees eruit, snij het in kleine stukjes en gooi dan terug in de pan. Doe de groente erbij en laat de soep nog minstens 30 minuten koken. Na 30 minuten snij je de rookworst in plakjes en doe je deze erbij in de pan. Laat nog een paar minuten meekoken. Vis het laurierblad er tot slot uit en dan is je soepje klaar!
Volgens de oudhollandse traditie eet je de soep met roggebrood en spek. Maar aangezien mijn buurtsuper niet oudhollands maar Turks is, at ik het vandaag met lekker vers Turks brood. Een aanrader, wat mij betreft.