Zo maak je mooie (Instagram)foto’s van je kind

Ja lieve lezers, hier is weer een blogje in mijn favoriete categorie ’tips van Mary J.’. Vandaag gaat het over fotografie. Mijn oude hobby, die ik dankzij Instagram weer een beetje heb opgepakt. Iets anders dan vroeger weliswaar. Geen grote camera en Photoshop meer voor mij, met mijn telefoon en een Instagram-filter ben ik tegenwoordig helemaal in mijn element. En als moeder van een peuter en een kleuter laat mijn favoriete onderwerp zich raden : )

Ik heb inmiddels zo veel kinderfoto’s gemaakt, dat mijn telefoon vol is en de kinderen wegduiken zodra ze mijn camera zien. Dat laatste is jammer, maar door al die oefening heb ik wel gevoel gekregen voor hoe je leuke foto’s maakt van je kind. Over kinderfotografie zijn natuurlijk boeken vol geschreven, maar eigenlijk zijn het gewoon simpele trucjes. Met mijn tips kan volgens mij iedereen mooie kinderfoto’s maken.

De tips zijn allemaal geschikt voor kinderfotografie met je smartphone. Het leuke van smartphonefotografie is dat je als fotograaf iets meer moeite moet doen. Met een spiegelreflexcamera is het zo makkelijk om een mooie kinderfoto te schieten. Een vage achtergrond, een scherp gezichtje en klaar is je plaatje. Prachtig, maar niet zo uitdagend. Met je smartphone heb je minder technische mogelijkheden, dus komt het succes van je foto veel meer aan op jouw vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld compositie en timing.

Ik hoop dat jullie net zo enthousiast worden als ik, en lekker gaan oefenen. Natuurlijk zijn alle tips ook voor niet-Instagrammers te gebruiken, maar het lijkt me wel leuk om je daar te zien. Tag me gerust als je mijn tips hebt gebruikt, ik ben namelijk heel benieuwd! Oja, met mijn bescheiden 281 volgers ben ik trouwens zeker geen Instagram-goeroe. Toch durf ik deze tips gerust te delen, omdat ik altijd zulke leuke complimenten krijg van vrienden en familie (als jullie dit lezen, thanks!!!)

Tip 1: Camera maakt niet uit, want jíj maakt de mooie foto

Allereerst: je hoeft geen dure camera te hebben om een mooie foto te maken. Alle foto’s in dit artikel zijn met mijn smartphone gemaakt. Zeker op Instagram kun je met filters alles wat mooier maken. Kleuren, bijsnijden, verscherpen, vervagen, kan allemaal achteraf. Maar jij als fotograaf moet de basis goed doen: een mooie compositie en goede timing (zie het voorbeeld hieronder). Dit kan met elke willekeurige camera.

Kasper bad

Tip 2: Haal je onderwerp uit het midden (gouden tip!)

Mijn gouden tip: zet je onderwerp (je kind) nooit precies in het midden van de foto. De foto wordt veel spannender en mooier als je onderwerp net buiten het midden staat (zie de volgende foto). Het heeft iets met de gulden snede en de regel van derden te maken. Dat is wat ingewikkelde materie, maar in dit blog wordt het heel simpel uitgelegd.  Met wat oefenen kun je hier snel gevoel voor krijgen. In Instagram kun je je foto’s makkelijk schuiven en bijsnijden. Probeer maar eens en je ziet direct het verschil.

Marie rode driewieler

Tip 3: Speel met perspectief, ga door je knieën

De mooiste kinderfoto’s maak je op ooghoogte van het kind. Ga dus door je knieën en schiet je plaatjes vanuit het kinderperspectief (zie de foto hieronder). Voor de afwisseling kun je ook spelen met perspectief. Een foto vanuit een heel hoog perspectief ook hele leuke plaatjes opleveren. Ga eens op een stoel staan en zie wat je dan voor resultaat krijgt.

Kinderfotografie jongetje met loopfiets

Tip 4: Meerdere kindjes op de foto? Gebruik de voor- en achtergrond

Een van mijn favoriete trucjes is om de kindjes samen op de foto te zetten waarbij er eentje op de voorgrond en eentje op de achtergrond staat. Dit levert hele leuke spannende foto’s op. Probeer maar eens! Onderstaande foto is mijn eigen favoriet op dit gebied.

Kinderfotografie tips

Tip 5: Ga lekker naar buiten

Zoals je ziet zijn de meeste van mijn voorbeeldfoto’s buiten gemaakt. De reden is simpel, de meeste smartphones maken buiten de mooiste foto’s. Buiten heb je overdag goed licht om te fotograferen. De meeste smartphones zijn niet geschikt voor fotografie bij weinig licht, en dat is binnen vaak het geval. Doordat het buiten lekker licht is kan je telefoon goed focussen, en dat is bij het fotograferen van beweeglijke kindjes een must : )

Kinderfotografie, buitenspelen

Tip 6: Klein kindje, grote omgeving

Wat ik zelf altijd leuk vind, is een klein kindje te fotograferen in een grote omgeving. Als je iets wilt laten zien van een plek waar je bent geweest, wordt die foto een stuk minder saai als er een vrolijk kindje ergens in beeld staat of door het beeld rent. Kijk maar eens naar de foto hieronder van mijn dochter in het dinobos.

Kinderfotografie perspectief (2)

Tip 7: Rock that wall!

Ja, dit is ook een van mijn favorieten. Een kindje voor een muur kan prachtige plaatjes opleveren. Ik ben zelf nogal fan van contrastrijke foto’s. Zowel qua inhoud (een lieflijk kindje voor een wat rauwe achtergrond) als ook qua kleur. Het contrast van vrolijk gekleurde kleertjes voor een grijzige achtergrond kan prachtig zijn. De foto hieronder spreekt voor zich. Deze past sowieso erg in mijn eigen favoriete stijl: lieflijke kindjes in een stadse omgeving, I love it : )

Kinderfotografie rock that wall 2

Tip 8: And…action!

Kinderen zijn kinderen, dus die staan meestal niet stil. Extra leuk, want actiefoto’s zijn super! Je smartphone heb je meestal wel bij je, dus kun je de leukste acties snel vastleggen. De truc hier is om gewoon veel te klikken en later te selecteren welke actiefoto het beste is. Je zult zien dat 80% onscherp of met het kind half buiten beeld is, maar grote kans dat er ook een topper tussen zit! Mijn zoontje die op straat danst in Brooklyn is voor mij zo’n voorbeeld.

Kinderfotografie, kindje danst op straat

Tip 9: Hou de achtergrond rustig

Met een spiegelreflexcamera kun je heel makkelijk elke achtergrond vaag maken. Je smartphone heeft deze mogelijkheid meestal niet. Hou daarom de achtergrond zelf gewoon rustig, want alle ‘ruis’ leidt af van je hoofdonderwerp. Overig kun je best dingen of mensen op de achtergrond hebben, als het totaalplaatje maar rustig blijft. Op de foto hieronder zie je bijvoorbeeld allerlei mensen, maar de focus ligt toch op het kindje met zijn limonade en de achtergrond oogt niet rommelig.

Kinderfotografie achtergrond rustig

Tip 10: Met de zon in je rug, of…

Dat je foto’s het beste met de zon in je rug kunt maken is haast een basisregel in de fotografie. Dat is ook zo, maar probeer eens wat voor effect je krijgt als je juist tegen de zon in fotografeert. Je kunt hele mooie foto’s krijgen met zichtbare zonnestralen. Het kindje op de voorgrond krijgt dan een soort silhouet-look, kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder.

Kinderfotografie zonnestraa

Tip 11: Speel met kleur!

Kindjes zijn lekker kind, en wat mij betreft hoort daar kleur bij! Schroom dus niet om los te gaan met kleurtjes, het is ten slotte kinderfotografie! (en dat mijn lievelingskleur geel is mag duidelijk zijn : ). Ik zie dat ik hier mijn eigen tip 9 wat beter had kunnen toepassen trouwens ; ).

K en M eten yoghurt
Tip 12: Liever onherkenbaar op Instagram? No problem

Vind je Instagram wel leuk maar hou je je kindjes liever onherkenbaar? Dat is geen probleem want er zijn talloze manieren om mooie foto’s te maken waarop kinderen onherkenbaar zijn. Fotografeer ze bijvoorbeeld van boven of van achteren, tegen de zon in of speel met de uitsnede zodat de gezichtjes maar deels zichtbaar zijn. De foto hieronder is voor mij duidelijk mijn zoontje, voor anderen onherkenbaar.

Kinderfotografie onherkenbaar

Tip 12: Ga lekker los met de filters in Instagram

Ik geloof niet dat iedereen er zo over denkt, maar wat mij betreft zijn de filters in Instagram er om te gebruiken : ). Ik post zelden een foto zonder filter. Als je vaker foto’s maakt krijg je vanzelf favoriete filters. Zelf maak ik de foto vaak wat helderder, de kleuren wat sprekender en de tint wat warmer. En mocht je het willen weten, mijn favo filter heet Clarendon ; ).

Kinderfotografie instagram

Nou, al met al is het een heel verhaal geworden. Ik hoop van harte dat jullie iets aan deze tips hebben! Voor mijzelf was het leuk om weer eens door mijn foto’s te bladeren. Wil je meer voorbeelden van mijn kinderfoto’s zien? Neem dan een kijkje op de instagrampagina van Mary J.

Veel fotografeerplezier!

Vond je deze post leuk en wil je op de hoogte blijven van nieuwe blogs?
 Volg Mary J. dan op Instagram, Facebook of Twitter
Share This Post:

Nicolette

 • 2 COMMENTS

  1. Marije 21 augustus - 2016 Reply

   Supermooie foto’s weer (zoals altijd 🙂 Ik wil graag ook een blog over katten fotograferen, want voor mij iets relevanter 😉

   • Nicolette 21 augustus - 2016 Reply

    Hihi goed idee! Voor je eigen blog dan 😉 En thanks!!

  Leave A Comment

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.